Gratis verzending vanaf €75

Gratis verzending vanaf €75

HomeBlogWat kan ik verwachten van een kraamweek

Wat kan ik verwachten van een kraamweek

Wat kan ik verwachten van een kraamweek?

Eindelijk na een zwangerschap van 9 maanden heb je je kindje in je armen, en dan begint je kraamweek. Maar wat kan en mag je eigenlijk van die kraamweek verwachten?

Een gemiddelde kraamweek duurt 8 dagen vanaf de geboortedag van jullie kindje, als je daarvan een paar nachten in het ziekenhuis moet blijven dan gaan die dagen er vanaf. Als het goed is heb je rond de 30ste week een intake gehad met de kraamzorg, in dat gesprek heb je dan al aan kunnen geven wat je wensen zijn rondom de kraamweek, wat je belangrijk vind en waar de kraamzorg jou het meeste mee kan helpen. En heb je alle benodige spullen al in huis gehaald voor de kraamweek zoals een kraampakket.

Wat doet een kraamverzorgster in de kraamweek?

De basis van kraamzorg zijn de controles bij moeder (temperatuur, pols, baarmoeder en eventuele hechtingen controleren) en kind (temperatuur, wegen en algehele check), ondersteunen bij de voedingen (borstvoeding of flesvoeding) en vooral heel veel uitleg geven. Vooral bij een eerste kindje geef je veel uitleg want alles is helemaal nieuw, hoe vaak je ook neefjes of nichtjes hebt verschoond, dit is je eigen kindje en dat voelt net even anders.

Advies en een luisterend oor in de kraamweek

Verder ben ik in de kraamweek ook altijd graag een luisterend oor, geef adviezen, betrek ik het oudste broertje/ zusje gezellig bij de zorg voor de baby en zorg ik er ook voor de papa aan de nodige rust komt aangezien de nachten nooit helemaal naar wens verlopen in die eerste periode. Dat betekend ook dat ik altijd graag een boodschapje doe, avond-eten alvast voorbereid en verder ervoor
zorg dat het huishouden op orde blijft.

Verschil vroeger en nu in de kraamweek

Want nee wij zijn geen veredelde schoonmaaksters, daar ligt zeker niet de prioriteit. Dat was vroeger misschien meer aan de orde, maar nu niet meer. Wat wel vroeger aan de orde was en nu ook zeker nog zijn RUST, REINHEID en REGELMAAT. Elke kraamvrouw wil ik graag haar middag slaapje laten doen en ja als dat betekent dat ik dan even verplicht met de baby beneden moet gaan knuffelen dan offer ik mijzelf daar graag voor op. Iets waar menig oma jaloers op kan zijn..

Naarmate de kraamweek vordert probeer ik steeds meer “misbaar” te worden zodat mijn gezin aan het einde van de kraamweek met een goed gevoel alles zelfstandig kan doen en met vertrouwen de nieuwe fase ingaat. Los van het feit dat het ook altijd erg gezellig is natuurlijk en menig kraamvrouw een traantje laat als ik op de laatste dag de zorg afsluit. (en heel eerlijk moet ik ook af en toe even een brok in mijn keel wegslikken, maar dat doe ik dan in de auto)

Afronden van de kraamweek

Met het afronden van de kraamweek sluit je als kraamvrouw ook echt die eerste fase af, je kan er heel lang naar uit kijken en dan ineens is die week alweer voorbij, je kan het wel alleen maar het was zo fijn om ‘s ochtends even je verhaal kwijt te kunnen over jullie nachtelijke avonturen. (die ‘s nachts veel erger lijken dan overdag) En wie gaat er nu al die creatieve fruithapjes gezellig klaar maken?

Kijk met een goed gevoel terug op de kraamweek

Ik probeer altijd een kraamweek te geven waar iedereen met een fijn en vertrouwd gevoel op terug kan kijken, mooie herinneringen maken en met een beetje geluk mag ik soms na een tijdje terug komen. Met regelmaat krijg ik foto’s toegestuurd van zwangerschapstesten of echo foto’s , soms weet ik nog eerder dat een gezin weer in blijde verwachting is dan dat de familie dat te horen krijgt. Want ja de agenda voor de komende maanden staat al snel vol. En ik durf wel te zeggen dat mijn werk ook echt meer mijn hobby is dan dat ik het als werk zie, wat een mooi vak heb ik!

Fijne kraamweek  voor iedereen!

 

  • Geen producten in de winkelwagen
Home
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.